Αρχαιολογικό μουσείο Μύρινας
Το αρχαιολγικό μουσείο της Λήμνου, λειτουργεί από το 1961. Είναι ένα τριώροφο κτήριο που βρίσκεται στον Ρωμέϊκο Γυαλό , κοντά στο Γυμνάσιο.Το τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου Λήμνου, είναι κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν το Τούρκικο Διοικητήριο. Το 1939 πουλήθηκε από την κοινότητα Κάστρου, στο Παλλλημνιακό σχολικό ταμείο με τον όρο να δωριθεί στο δημόσιο για να στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα χρόνια του μεσοπολέμου, στο κτήριο στεγάσθηκαν τα ευρήματα των Ιταλικών ανασκαφών στο νησί. Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο το κτήριο έπαθε σοβαρές ζημιές. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν το 1959 και η πρώτη επανέκθεση έγινε το 1961. Το 1991 έγιναν νέες επισκευές και η δεύτερη επανέκθεση των συλλογών εγκαινιάσθηκε το 1993. Στο Μουσείο παρουσιάζετε η ιστορική εξέλιξη του νησιού, από την χολολιθική περίοδο, έως την Ρωμαιοκρατία. Φιλοξενεί επίσης δωρεές, συλλογές και αρχαιότητες της Ίμβρου. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου είναι καλαίσθητοι και προσεγμένοι. Φαίνεται, πως οργανώθηκαν με κριτήριο τα ενδιαφέροντα του μέσου επισκέπτη και τη φιλοδοξία να φύγει από εκεί χωρίς καθόλου απορίες. Το Μουσείο περιλαμβάνει :
Ευρήματα ιταλικών ανασκαφών στην Ηφαιστεία
Ευρήματα συστηματικής ανασκαφής στο Κουκονήσι
Ευρήματα σωστικών της Κ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη Λήμνο.
Ευρήματα ιταλικών ανασκαφών στην Πολιόχνη
Ευρήματα ιταλικών ανασκαφών στο ΚαβείριοΕυρήματα ιταλικών ανασκαφών στην Ηφαιστεία
Ευρήματα συστηματικής ανασκαφής στο Κουκονήσι
Ευρήματα σωστικών της Κ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη Λήμνο.
Εκκλησιαστικό μουσείο Μύρινας
Στo Ρωμέϊκο γιαλό, βρίσκετε το Μητροπολιτικό Μέγαρο, άλλοτε κατοικία ενός πλούσιου Αιγυπτιώτη. Εκεί στεγάζετε σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Με την επίσκεψή σας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να θαυμάσετε πολλά ιερά σκεύη, εικόνες, άμφια, παλιά εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.
Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας
Στο χωριό Νέα Κούταλη, λειτουργεί από 1/7/2006 το μουσείο ναυτικής παράδοσης. Ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια, με υλικό από τους σφουγγαράδες της Ν. Κούταλης. Εκτίθενται παραδοσιακές στολές σφουγγαράδων, υλικά που χρησιμοποιούσαν για να μαζεύουν τα σφουγγάρια και αρχαία αντικείμενα που βρήκαν οι βουτηχτές .Θα δείτε μινιατούρες αναπαράστασης συλλογής σφουγγαριών και θα γνωρίσετε την ιστορία της Κούταλης και των Κουταλιανών, από τους οποίους κατάγεται ο γνωστός Κουταλιανός το λιοντάρι της πάλης. Στο Μουσείο παρουσιάζεται επίσης, η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας από την οποία ήρθαν το 1922. Η έκθεση αποτελείτε από τρεις ενότητες. Η δημιουργία της συλλογής ξεκίνησε την δεκαετία του 1950-1960 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ν. Κούταλης. Φεύγοντας μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστκά καθώς και υλικό που θα σας θυμίζει την επίσκεψή σας στο μουσείο. Λειτουργεί κάθε μέρα από 10.30-2.00 εκτός Τρίτης.
Λαογραφικό μουσείο Πορτιανού
Στο χωριό Πορτιανού, λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, που ιδρύθηκε 18/08/1995 από το σύλλογο Πορτιανατών Λήμνου Αθηνών-Πειραιώς και περιχώρων. Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή των Λημνιών. Εκθέματα παρουσιάζονται με ιδιαίτερο μεράκι σ’ ένα διώροφο παραδοσιακό κτίσμα , το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του συγκεκριμένου οικισμού. Αξίζει κανείς να το επισκεφθεί, γνωρίζοντας έτσι πως ζούσαν οι παλιότεροι Λημνιοί.
Το Απολιθωμένο δάσος Λήμνου
Οι περισσότεροι μπορεί να αγνοούν ότι η Λήμνος φιλοξενεί στα σπλάχνα της ένα απολιθωμένο δάσος. Δημιουργήθηκε εξαιτίας ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης του δάσους που υπήρχε στην περιοχή πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια. Η δημιουργία του συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Το απολιθωμένο δάσος θεωρείται από ειδικούς και ξένους ερευνητές ανεπανάληπτο γεωλογικό μνημείο. Έρευνες που έχουν γίνει πιστοποιούν με βεβαιότητα την ύπαρξη απολιθωμένου δάσους μεγάλης επιστημονικής αξίας, το οποίο αποτελείται από τροπικά και υποτροπικά φυτά. Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεταιστο μούδρο και στην ευρύτερη ανατολική Λήμνο και συγκεκριμένα στις περιοχές Βάρους, Ρουσσοπουλίου, Μούδρου, Θάνους και Κοντιά. Στην τοποθεσία Παραδείσι υπάρχουν απολιθώματα. Νεώτερες έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκάλυψαν νέα ευρήματα σε πολλές νέες θέσεις. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να μάθει περισσότερα και να δει τα εντυπωσιακά ευρήματα από τις νέες ανασκαφές της ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ευρύτερη περιοχή του Μούδρου, μπορεί να επισκεφτεί το Δημαρχείο Μούδρου, όπου παρουσιάζονται και να ενημερωθεί για αυτά.